Výlov rybníka Rožmberk 2018

Pro nás východní Moraváky je podzimní výlov rybníka něco jako štědrovečerní pohádka – známe ho hlavně z televize. Takže když se naskytla možnost vidět jeden z nejtradičnějších výlovů rybníka v jižních Čechách, neváhal jsem ani minutku.

Přibližujeme se autem krajinkou k Rožmberku, podzimní sobota jako malovaná! U cest začínají postávat policejní hlídky a my následně pochopíme proč… příjezdová cesta je pro tento den jednosměrná a asi kilometrová kolona aut se pomaličku sune polem k rybníku. Řadíme se do fronty.

U rybníka je na obrovské ploše zaparkovaných snad tisíc aut. Z hráze a přilehlé louky je jedno velké mraveniště, zahalené do prachu, který s větrem víří přijíždějící auta. Zaparkujeme a jako první jdeme omrknout stánky s jídlem, jelikož se blíží pravé poledne a my máme po cestě hlad. U stánků nabízí rybí speciality všeho druhu, u každého je nekonečná fronta a my trošku neprozřetelně volíme stánek, kde je fronta nejmenší.

Co čert (vlastně vodník) nechtěl, místo výborného čerstvého kapra v trojobalu dostáváme přesolenou rybí katastrofu, která končí v koši… stánkový prodej opět nezklamal, a tak upínáme své naděje na nějakou vyhlášenou restauraci v okolí…

Nic, přesunujeme se k hrázi omrknout, jak takový výlov probíhá. Z hráze k nám doléhá zvuk dechovky. Pod hrází je speciálně upravená tatrovka, do které se z vody obrovským podběrákem nakládají ryby. Z větší či menší vzdálenosti tento rituál pozorují stovky lidí, na břehu hráze někteří dohání deficit letního opalování. Po prozkoumání výlovu hezky z blízka vycházíme po schodech na hráz, pokocháme se přes částečně vypuštěný rybník pohledem do dálky, poslechneme si pár hudebních taktů talentovaných muzikantů a davem plujeme k zpět k našemu autu. Vyrážíme do třeboňské restaurace Šupina a Šupinka za pořádným jídlem a nemůžeme se dočkat!